alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkusp-delivery-cashusp-delivery-delayusp-delivery-eveningusp-delivery-same-dayusp-delivery-storeusp-deliveryusp-exchangeusp-free-returnsusp-gift-cardusp-klarnausp-salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexternal-linkfilterfullscreenhamburgerhd-filledhd-outlinehide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-outlinepin-smallpinplay-filledplay-outlineplusprofilereloadsd-filledsd-outlinesearchsharesound-off-filledsound-off-outlinesound-on-filledsound-on-outlinesubtitles-cc-filledsubtitles-cc-outlinesubtitles-filledsubtitles-outlinewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessengerpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas / april 2021

7 ENKLE MÅDER AT BEKÆMPE FORURENING

Over 70 % af Jordens overflade er dækket af hav. Og de have er fyldt med plastik. Medmindre vi ændrer kurs, vil der være mere plastikaffald i havet end fisk i 2050. Plastik i havet ødelægger ikke kun det naturlige og smukke ved havene, det har også en skadelig effekt på dyrelivet og miljøet på globalt niveau. Vi skal gøre noget. Nu. Den gode nyhed er, at vi kan gøre noget for at bekæmpe plastikaffaldet i havene. Så lad os komme i gang.

running-ss21-rfto-launch-appstorypreview-7steps-image1-d


3 AF DE STORE KILDER TIL PLASTIKAFFALD I HAVENE

Oceanerne er Jordens største økosystemer, og de indeholder titusinder sprællevende og forskelligartede livsformer. Og så producerer de halvdelen af den ilt, vi indånder. Desværre er havene også vores mest truede økosystem. Det er forurenet med plastikaffald, der truer ikke kun havlivet, men også de tørbenede. Forskere estimerer at der hvert år ender over otte millioner ton plastik i havene. Det er næsten umuligt at forestille sig. Lad os kigge på det tal.

INDUSTRIPLASTIK: Industrien spiller en stor rolle i plastikproblemet. Siden det blev opfundet, er over 8 milliarder ton plastik blevet produceret globalt. Det er derfor, vi hos adidas altid leder efter nye måder at reducere vores plastikaftryk på.

MIKROPLASTIK: Men noget af den værste forurening er usynlig. Plastik nedbrydes til bittesmå stykker mikroplast, der ender i havene, påvirker havlivet og ender på vores tallerkner. 1.4 kvadrillioner mikrofibre skønnes at være i havet som følge af tøjvask.

FORBRUGERPLASTIK: Det er her, du kommer ind. Forbrugerplastik er den slags, vi bruger i vores hverdag. Flasker, poser, sugerør, takeout-beholdere, osv. En plastikpose har i omegnen af 12 minutters "levetid", før den smides væk, og den pose tager op til 1000 år at blive nedbrudt. Omkring 1 billion plastikposer til engangsbrug produceres hvert år verden rundt, og mindre end 1 % af dem genanvendes. Millioner af dem ender i havene.HVORFOR VI SKAL BESKYTTE HAVENE

Den umiddelbare trussel fra plastikforurening er alle de arter, der bor i havet.
Men havdyrene er ikke den eneste slags, der lider, når havene fyldes med menneskets forurening. Plastik, der langsomt nedbrydes til mindre stykker, såsom polystyren (styrofoam), frigiver giftstoffer i løbet af den proces. Resultatet er at forøgede mængder kviksølv og andre miljøskadelige stoffer findes i fisk. Det er ikke fastslået, hvilken fare det udgør for vores fødevaresikkerhed, men vi ved, at kviksølv kan have en stærkt negativ effekt på menneskers helbred: alt fra skader på organer til hæmmelse af børns udvikling.

Ny forskning viser også, at der er en forbindelse mellem plastikaffald i havet og klimaforandringerne. Det tager affaldet, der flyder i vores have, flere hundrede år at blive nedbrydt, og undervejs frigiver det drivhusgasser. Gasserne, deriblandt metan og etylen, anslås til at være stærkt medvirkende i forværringen af Jordens atmosfære.
Heldigvis er der flere muligheder for at rense vores oceaner. Disse livsstilsændringer har måske nok en lille effekt i sig selv, men hvis vi allesammen gør noget, så kan det faktisk gøre en forskel.

running-ss21-rfto-launch-appstorypreview-7steps-image2-d

TRIN 1: BRUG EGEN PLASTIKPOSE

Bare én plastikpose i havet kan dræbe adskillige havdyr. Grunden er, at poserne ligner føde for havdyrene, og de kan sætte sig fast, når de bliver slugt eller forsøgt slugt. Noget af det værste er at plastikposer tager så lang tid for at nedbrydes, at et dødt dyr kan nå at gå i opløsning lang tid før plastikposen. Som så fortsætter med at drive rundt i havet for endnu et dyr at fortære. Så næste gang, du er ude at købe ind, så husk din egen pose.

TRIN 2: BANDLYS BALLONER

Ja, det er ikke særlig festligt, men balloner er særligt farlige for havdyr. De, der undslipper vores hænder, ender måske i vores egne vanddepoter. Det er grund nok til at forsøge sig med noget andet og mindre forurenende.

TRIN 3: GLEM EMBALLAGEN

Engangsballage er allestedsnærværende i fødevareindustrien. En måde at undgå det på, er at købe ind fra markedspladser, grønthandlere eller undgå at bruge plastikposerne i grøntafdelingen, når grøntsagerne og frugterne alligevel skal skylles af, før de skal spises. Der findes også butikker, der direkte forsøger at undgå madspild og være mere bæredygtige, og det er en nem (og tit billig) måde at støtte op om et mere miljøvenligt alternativ. Sidst, men ikke mindst, er visse typer emballage nu genanvendeligt, så hold godt øje!

TRIN 4: KØB BÆREDYGTIGT

På trods af, at verden er på vej mod mere bæredygtige forbrugsmønstre, er der masser af selskaber, der stadig bruger nylavet plastik. Hos adidas er vi gået sammen med miljøorganisationen Parley For The Oceans for at designe sko og tøj, der er lavet med genanvendt og upcycled plastikaffald fra kystområder.

running-fw21-rfto-launch-strava-hero-infeed-img-2x1

TRIN 5: TÆNK PÅ MADEN PÅ DIN TALLERKEN

Mikroplastikrester bliver, takket være sin størrelse, tit fortæret af havlivet. Videnskaben er stadig ikke helt sikker på, hvor stor en trussel det er for mennesker, men hvis du elsker fisk og skaldyr, kan det være, du indtager flere tusinder små stykker mikroplastik hvert år. Og det er alligevel en lidt klam tanke.

TRIN 6: B.E.V. (BRUG EGEN VANDFLASKE)

91 % af al plastik i hele verden bliver ikke genanvendt. Det er en af de letteste ting at undgå brugen af, og det er også værd at overveje i lys af, at det årlige forbrug af plastikflasker anslås at stige til op mod en halv billion flasker i 2021. Brug derfor gerne en aluminium flaske eller en anden slags flaske, der kan tåle flere ganges brug.

TRIN 7: LØB FOR HAVET

Vil du gøre noget for miljøet og få lidt fart under fødderne på samme tid? Deltag i Run For The Oceans, som foregår mellem 28. maj og 8. juni 2021. Det er en global bevægelse, der bruger motion som midlet til at bekæmpe plastikaffald i havene. Til dato har mere end 3 million mennesker i Run For The Oceans, hvor de bruger adidas Running-appen til at logge deres kilometer, hvormed de både gav penge og udbredte idéen. I år samarbejder vi igen med Parley for at bruge løb til at hjælpe med at gøre en ende på plastikaffald og beskytte vores have.

adidas / april 2021